Безкоштовна доставка по Києву від 9999 грн.
Каталог
(096) 103 23 28(050) 074 33 98
(063) 206 69 48(099) 413 11 23
10:00 - 18:00

Матрас чи матрац, як правильно?



Як правильно писати / говорити: «матрас» ​​чи «матрац»?


    Необхідний відпочинок? Основною можливістю є сон. Щоб відпочинок був якісним, обов'язково необхідно придбати матрац!
Як правильно вживати слово? Зараз можете відчути себе школярем і повернутися за парти. Готуйтеся винести урок: зі статті дізнаєтеся, як правильніше - 'матрас' чи 'матрац'?
    Занурившись більше і глибше в урок, може виникнути більше і більше питань. Багато хто звик говорити 'матрас', а деякі вживають виключно 'матрац'. Як правильно використовувати слова 'матрас' чи 'матрац'? Давайте розбиратися!
    Якщо звернутись до первинних джерел і книг або 'перерити' безліч орфографічних, тлумачних словників, можна побачити - обидва варіанти слів є достовірними і правильними. На першому за поширеністю місці йде слово 'матрас', а другорядним є слово 'матрац'. Словник Даля, тлумачить правопис із закінченням "ц", але в побуті такий варіант менш популярний. Часто зустрічається в технічній літературі. Не буде помилкою вільний вибір написання, в цьому слові "ц" і "с" рівнозначні.

Звідки виник різнобій закінчень в слові «матрас»?


    Звернувшись до улюбленого інтернету і Вікіпедії, можна побачити визначення слова 'матрац'.
Матрас чи матрац
"Матрас, матрац - знімний елемент ліжка, що забезпечує за рахунок своїх пружних властивостей рівномірний розподіл контактного навантаження між поверхнею і тілом людини."
    Матраци бувають різних видів: з пружинами і без пружин, для дітей і дорослих, гіпоалергенні, спеціалізовані та інші види. Парою слів: можна підібрати на будь-який смак.
    Перед тим, як зрозуміти, як правильно писати слово, дуже важливо дізнатися спочатку про його етимології. Важливо розуміти, що таке 'матрац'. Мабуть, необхідно розповісти про походження цього слова.
    Слово матрац прийшло з німецької мови в 18 столітті. Оригінальним видом слова є німецьке слово 'matratze', звідти і закінчення-ц у варіанту 'матрац'. Його вірним і відданим другом (або навіть братом!) З іншим закінченням є іноземець з Голландії - 'matras'.
Таким чином, звернувши увагу на початкові джерела, дуже легко помітити, чому з'явилася різниця в варіантах!
    Можна покопатися в древніх архівах минулого і старих історичних подій ще довше і дійти до такого цікавого факту: історію предмета матрац можна помітити і в культурі жителів арабських країн. Там зустрічається слово 'matrah' ще до існування самих матраців: це слово означало спеціальні подушки, на яких можна отримувати відпочинок і лежати.
    У тому вигляді, в якому звикли споглядати матрац, як предмет, який використовує в спальні, він з'явився в Італії в 11 столітті. Первісний вигляд слова з тих часів сильно видозмінився. Варіанти на латині були особливо поширеними в ті часі, особливо в середні століття: характерними були всілякі закінчення -um, наприклад 'matratium' і 'matracium'. В діалектичному італійській мові було слово 'materazzo', що через час знайшла інший вид - 'materasso'. Ці слова використовуються і зараз. Нам неймовірно пощастило, що закінчення 'с' прийшло з сонячної Італії. Відпочиваючи на матрасах, Ви можете про це згадувати!
    Шлях слова матрац неймовірний, воно встигло побувати в багатьох культурах: після використання слова в італійській мовній культурі, воно перекочувало і до французької та стало словом 'materas'. У Великій Британії прижилася форма слова 'mattress', а ось голландці все ще вживають у своїй мові слово 'matras'.

Який варіант все-таки вибрати?


    Обидва варіанти слова є правильними. Сучасніше використовувати слово матрас, але в принципі, це особливо не має значення. Вас обов'язково зрозуміють: будете використовувати слово матрас чи матрац. Звичайно, головними для якісного сну є не назва, а сам матрац і його якість.
    У Вас є можливість звернутися до консультантів, і вони нададуть найкращі варіанти з можливих. Кваліфіковані фахівці і майстри своєї справи, обов'язково зможуть допомогти вибрати правильний матрац. Без всякого сорому і зі спокійною душею звертайтеся до Матрац Хаус! Ми гарантуємо вам обслуговування і якість продукту на вищому рівні! Вибрати матрац самостійно можна перейшовши за посиланням, дійте!
Коментарі
1
false
false
true
Вилучити
Змінити
tr